Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvo

 

 

 

Svečano otvaranje
Plenarna istaknuta predavanja
Okrugli stolovi
Radionice
Savjetovanja
Seminari
Prezentacija tvrtke
Gostujući događaji
Izložba
HPC Bura
Download
 


 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
Sadašnjost i budućnost otvorene znanosti u Europi

MIPRO 2019 – keynote predavanje dr. Gergelyja Siposa

Dr. Gergely Sipos će na skupu MIPRO 2019 održati prezentaciju „Sadašnjost i budućnost otvorene znanosti u Europi“ koja predstavlja projekt EOSC-hub i pokazat će ostvarenja i očekivane rezultate.

EOSC-hub je H2020 projekt vrijedan 33 milijuna eura koji je započeo u siječnju 2018. godine, uz sudjelovanje više od 100 instituta. Tijekom tri godine projekt će uspostaviti prve pretpostavke i sastavnice  Europskog oblaka otvorene znanosti (EOSC). To je infrastruktura čiji je cilj ubrzati i podržati prijelaz na učinkovitiju otvorenu znanost i otvorene inovacije u jedinstvenom digitalnom tržištu u Europi.

Keynote predavač dr. Gergely Sipos radi kao Customer and Technical Outreach Manager za EGI Foundation u Amsterdamu. On koordinira i podupire istraživačke zajednice iz akademske zajednice i industrije u rješavanju složenih problema i velikih računalnih izazova koristeći najnovije usluge i tehnologije. Od 2018. godine on je jedan od pokretača aktivnosti uključivanja korisnika i aktivnosti podrške Europske inicijative za otvorenu znanost. Dr. Sipos je magistrirao i doktorirao računarstvo i upravljanje projektima na Sveučilištu u Miskolcu, Mađarska. Uključio se u Grid računarstvo 2002. godine primjenom složenih alata i kolaborativnih sustava.

Kroz prezentaciju će dr. Sipos pojasniti kako je EOSC-hub definiran, kreiran i upravljan sustavom napredne integracije i upravljanja. Ovaj sustav integracije i upravljanja (Hub) temelji se na naprednim procesima, politikama i alatima vodećih europskih e-infrastruktura u svrhu pokrivanja cjelovitog životnog ciklusa usluga od planiranja do finalne isporuke. Kroz ovaj sustav upravljanja usluge, programi i podaci se istraživačima dostavljaju putem kataloga servisa EOSC portala. Taj katalog već uključuje gotovo 60 usluga iz 3 zajednice e-infrastrukture (EGI, EUDAT, INDIGO-DataCloud) i iz preko 20 istraživačkih infrastruktura i znanstvenih pružatelja usluga. Očekuje se da će katalog servisa radikalno rasti sljedećih godina. Hub djeluje kao jedinstvena kontaktna točka za istraživače i inovatore kako bi otkrili, pristupili, koristili i ponovno koristili širok spektar usluga počevši od osnovnih infrastrukturnih usluga (kao što su HTC klasteri, IaaS oblaci, pohrana, sigurnost) kao i aplikacija specifičnih  domena, uključujući skupove podataka na raznim portalima.


[natrag na događanja]
28. veljača 2019

 

Novosti
 • 27.6.2019

   

  Ministrica Divjak i

  prof. Skala su dobitnici kristalnog globusa 

   

   

  Na skupštini Hrvatskog informatičkog zbora (HIZ) 28.5.2019. su  uručeni Kristalni globusi ministrici znanosti i obrazovanja prof. dr. Blaženki Divjak i prof. Karolju Skali.  Ministrica Divjak je dobila Kristalni globus  za doprinos u razvoju suvremene edukacijske tehnologiji i primjene u Hrvatskoj.

  Prof. dr. Karolj Skala predsjednik Programskog odbora MIPRO-a  je dobitnik  Kristalni  globus za razvoj distribuiranih računalnih sustava  u Republici Hrvatskoj  i  za  EU projektnu suradnju .

   

   

 • 31.5.2019

  Organizirajte savjetovanje ili radionicu na skupu MIPRO 2020

  [više]

   

 • 30.5.2019

  Završio skup MIPRO 2019

   
   

  Savjetovanjem DC - Raspodijeljeno računarstvo u znanosti o podacima i biomedicinskom inženjerstvu, u petak 24. svibnja je s radom završio 42. međunarodni ICT skup MIPRO 2019. [više]

   

 • 30.5.2019

  Četvrti dan skupa MIPRO 2019

   
   

  Četvrti dan ovogodišnjeg skupa MIPRO, u četvrtak 23. svibnja, započeo je s plenarnim keynote predavanjem „Strateško planiranje u visokom obrazovanju i znanosti“ koje je održala ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak u sklopu prezentacije rezultata projekta Hrvatske zaklade za znanost HigherDecision. [više]

   

 • 30.5.2019

  Svečano otvoren MIPRO 2019

   
   

  Već tradicionalno, trećeg dana, u srijedu je svečano otvoren MIPRO 2019. Skup su otvorili predsjednik Hrvatske udruge MIPRO dr. sc. Miroslav Poljak, te predsjednik Međunarodnog programskog vijeća MIPRO-a, akademik Karolj Skala. [više]

   

 • 30.5.2019

  MIPRO 2019 – drugi dan

   
   

  Drugi dan održavanja skupa MIPRO 2019 održana je radionica „Kako poučavati matematiku u inženjerskom kontekstu“, stručna prezentacija Grupe KONČAR, dva okrugla stola, sedam savjetovanja i nastavak seminara cjeloživotnog obrazovanja. [više]

   

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
UNIPUT-HT ZagrebHEP ZagrebSveučilište u ZagrebuSveučilište u Rijeci