Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvo
ROBOTIKA - budućnost tehnološkog svijeta

 

 

 

 


  • Rok za dostavu sažetaka:
    1. lipnja 2020.
  • Rok za dostavu radova:
    1. lipnja 2020.
  • Rok za konačnu recenziju:
    22. lipnja 2020. 

 

Download
 


 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS
Sadašnjost i budućnost otvorene znanosti u Europi

MIPRO 2019 – keynote predavanje dr. Gergelyja Siposa

Dr. Gergely Sipos će na skupu MIPRO 2019 održati prezentaciju „Sadašnjost i budućnost otvorene znanosti u Europi“ koja predstavlja projekt EOSC-hub i pokazat će ostvarenja i očekivane rezultate.

EOSC-hub je H2020 projekt vrijedan 33 milijuna eura koji je započeo u siječnju 2018. godine, uz sudjelovanje više od 100 instituta. Tijekom tri godine projekt će uspostaviti prve pretpostavke i sastavnice  Europskog oblaka otvorene znanosti (EOSC). To je infrastruktura čiji je cilj ubrzati i podržati prijelaz na učinkovitiju otvorenu znanost i otvorene inovacije u jedinstvenom digitalnom tržištu u Europi.

Keynote predavač dr. Gergely Sipos radi kao Customer and Technical Outreach Manager za EGI Foundation u Amsterdamu. On koordinira i podupire istraživačke zajednice iz akademske zajednice i industrije u rješavanju složenih problema i velikih računalnih izazova koristeći najnovije usluge i tehnologije. Od 2018. godine on je jedan od pokretača aktivnosti uključivanja korisnika i aktivnosti podrške Europske inicijative za otvorenu znanost. Dr. Sipos je magistrirao i doktorirao računarstvo i upravljanje projektima na Sveučilištu u Miskolcu, Mađarska. Uključio se u Grid računarstvo 2002. godine primjenom složenih alata i kolaborativnih sustava.

Kroz prezentaciju će dr. Sipos pojasniti kako je EOSC-hub definiran, kreiran i upravljan sustavom napredne integracije i upravljanja. Ovaj sustav integracije i upravljanja (Hub) temelji se na naprednim procesima, politikama i alatima vodećih europskih e-infrastruktura u svrhu pokrivanja cjelovitog životnog ciklusa usluga od planiranja do finalne isporuke. Kroz ovaj sustav upravljanja usluge, programi i podaci se istraživačima dostavljaju putem kataloga servisa EOSC portala. Taj katalog već uključuje gotovo 60 usluga iz 3 zajednice e-infrastrukture (EGI, EUDAT, INDIGO-DataCloud) i iz preko 20 istraživačkih infrastruktura i znanstvenih pružatelja usluga. Očekuje se da će katalog servisa radikalno rasti sljedećih godina. Hub djeluje kao jedinstvena kontaktna točka za istraživače i inovatore kako bi otkrili, pristupili, koristili i ponovno koristili širok spektar usluga počevši od osnovnih infrastrukturnih usluga (kao što su HTC klasteri, IaaS oblaci, pohrana, sigurnost) kao i aplikacija specifičnih  domena, uključujući skupove podataka na raznim portalima.


[natrag na događanja]
28. veljača 2019
Suorganizatori - nasumično
IRB ZagrebHAKOMKončar Elektroindustrija ZagrebENT ZagrebA1 Hrvatska