Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoUmjetnom inteligencijom prema EU višejezičnosti

Tehničko kosponzorstvo

 
Download

Prijenos autorskih prava (radovi na hrvatskom jeziku)

  Izjava o dozvoli upotrebe autorskog djela

 

 

Časopisi koji objavljuju odabrane
radove 
skupova MIPRO 

 

 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS

Pogled iz kosa


Biografija

Nikola Tesla - naš suvremenik rođen prije 156 godina

10. srpnja obilježavamo 156. godina od rođenja Nikole Tesle. Ime malog ličkog mjesta Smiljan opet će za trenutak zablistati u kronikama koje objavljuju dnevni listovi, portali i televizija. Bit će to prilika da se sjetimo n a š e g a Nikole Tesle za kojega mnogi s punim pravom kažu da je obilježio dvadeseto stoljeće. Nisam siguran da se baš previše ponosimo našim zemljakom koji bi vjerojatno ostao anoniman da je poslušao zov Alekse Šantića i ostao ovdje. Na svu sreću nije. Otisnuo se u sjevernije dijelove Austrougarske monarhije, a kad mu je ona postala tijesna, otišao je zauvijek preko bare. Napravio je tamo nevjerojatno puno, a u doslovnom smislu osvijetlio je planetu. Ukrotio je slapove Nijagare i naučio ih da služe čovjeku. Sve čega se dodirnuo pretvorio je u čudo. Čudo koje prije svega služi čovjeku.



I danas se piše o Nikoli Tesli, nastoji se proniknuti u njegovu suštinu, nastoji se odgonetnuti ono zagonetno u njemu. Nastoji se otkriti tajna Nikole Tesle. Napisane su čitave knjige o tome, a tajna nije otkrivena. Nastoji se otkriti mistična crta u njemu. Pripisuje mu se Tunguski meteorit koji je po nekima pobjegao iz njegovog laboratorija, pripisuje mu se veza s vanzemaljskim medijima, pripisuje mu se puno toga što se racionalno ne može riješiti. Nisam posebno radio na analizi Teslinog stvaralaštva te se ne smatram posebno pozvanim da dajem sud o njemu. Neke posebne tajne tu međutim nema. Osim ako nije tajna da je Tesla jedan od vrlo rijetkih istinskih genija u povijesti čovjeka i čovječanstva. Istinski genij stvara na puno višoj razini od one koju posjeduje prosječan građanin. To smo u grubo uzeto svi mi. Namjerimo li se na istinskog genija nećemo ga razumjeti jer on razmišlja puno složenijim misaonim aparatom od nas. I mi ćemo odmah tu pronaći neku tajnu, nešto mistično, nešto vanzemaljsko. A ono što je tajna, što je mistično, što je vanzemaljsko jeste ono što nas od genija dijeli. Na našu štetu, naravno.



Recimo još k tome da mnogi veliki znanstvenici nisu bili geniji. Bili su nadprosječno pametni, bili su vrlo vrijedni i sistematični, godinama su eksperimentirali i teoretizirali da otkriju svoje zrno istine. Rijetkima se posrećilo da to zrno otkriju. I u pravilu nakon toga nisu stvorili ništa značajno. Kod Tesle je, međutim, tih zrna istine bilo jako puno. Mogao je s njima izgraditi čitav zamak. Taj zamak bio je mističan.



Navedimo kao kuriozitet da je Tesla jedini znanstvenik slavenskog roda i porijekla koji ima svoju fizikalnu jedinicu nazvanu njegovim prezimenom. Odnosi se na jedinicu magnetske indukcije. Znanstvenika po kojima se zove neka fizikalna jedinica puno je manje od broja nobelovaca. To je najveće priznanje našem Tesli. I njegovom geniju.

9. srpanj 2012

START UPomanija25. ožujak 2019
„Maharadžin paradoks“ ili „Da li je maharadža socijalno osjetljiv i ako jeste zašto nije?“24. lipanj 2015
Kopanje strategije u selu Zvrnduša Gornja24. lipanj 2015
ARHIVA
Dew Computing


Objavljena je knjiga o Dew Computingu


Springer je objavio novu knjigu o Dew Computing-u (Rosa računarstvo) kao začetnu razinu Dew-Fog-Cloud servisne hijerarhije. 


 
MIPRO otvara suradnju s:
  Public Administration
 


Prijašnji događaji
 
Projekti
 
Video
 
"MIPRO Gridvision" by Zorislav Šojat

Zorislav Šojat održava stranice orijentirane računalstvu, gdje se mogu pronaći mnogi video zapisi MIPRO konferencija, intervjui sa znanstvenicima i drugi zanimljivi materijali: http://gridvision.irb.hr/
 

Binarni kod
http://gridvision.irb.hr/Binarni_kod/


Dodjela Zlatne povelje MIPRO-a i razgovor s Branimirom Makancem

 

 
Kolumne
 
Suorganizatori - nasumično
HEP ZagrebSveučilište u ZagrebuSveučilište u RijeciFER ZagrebPomorski fakultet Rijeka