Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoROBOTIKA – budućnost tehnološkog svijeta

 

 

 


  • Rok za dostavu sažetaka:
    1. lipnja 2020.
  • Rok za dostavu radova:
    1. lipnja 2020.
  • Rok za konačnu recenziju:
    22. lipnja 2020. 

 

Download
 


 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS

Pogled iz kosa


Biografija

Lampadem tradere – vizija MIPRO-a

 

Pripremamo jubilarni 35. Međunarodni skup MIPRO. Iako na  prvi pogled  ima još dosta kalendarskog vremena, na drugi pogled, s obzirom na količinu posla, ima ga malo. Tu su brojni sadržaji jubilarnog skupa: savjetovanja/konferencije, edukativni seminari kontinuiranog obrazovanja, radionice, okrugli stolovi, panel rasprave, pozvana i plenarna predavanja, dani pojedinih kompanija i tvrtki, izložbene aktivnosti, društveni događaji… Sve to treba pomno pripremiti i organizirati. I držati se strogih rokova terminskih planova.

 

Trideset i pet godina! Zar već? Kao da smo počeli jučer, u poznatom Klubu privrednika u Rijeci, na današnjem Jadranskom trgu, u dijelu prostora kojega je koristilo Društvo strojarskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara (DSEIT). Tim Društvom „defilirali“ su mnogi poznati i utjecajni riječki privredni i tehnički uglednici i tu je 1978. naizgled ni iz čega niknuo MIPRO. Čovjek imenom i prezimenom Mihajlo Filiferović, popularni Fićo, smislio je igru i uz pomoć grupe od desetak entuzijasta iz Rijeke, Ljubljane i Zagreba napravio MIPRO. Duga je to i zanimljiva povijest iz koje se puno toga može naučiti. No nećemo o tome. Opisano je to detaljno u knjizi MIPRO – jučer, danas, sutra koju je izdao MIPRO 2007. godine povodom svoje tridesetgodišnjice.

 

Poznati engleski matematičar John Wallis (1616. – 1703.) u svom pismu Gotfriedu Wilhelmu Leibnitzu ( 1646. – 1716.) ustvrdio je nužnost prenošenja luči, zublji, baklji u kojima su upisana znanja za prijelaz iz tame u svjetlost da bismo ovaj naš svijet učinili ljepšim, a čovječanstvo sretnijim. To je ishodište sintagme Lampadem tradere pomoću koje opisujemo viziju MIPRO-a, a misija je ono što radimo da bi doprinosili ostvarenju te vizije.

 

Sintagmu Lampadem tradere stavili smo na zastavu MIPRO-a i u doslovnom i u simboličkom smislu kao znak naše prepoznatljivosti, te na naše materijale kao što su zbornici radova i pozivi za sudjelovanje na skupovima MIPRO i DaNTe.

 

I naš 35. skup bit će u znaku sintagme Lampadem tradere. Pozivamo sudionike naših skupova, sadašnje i buduće, da nam se jave svojim idejama i prijedlozima o sadržaju skupa MIPRO 2012. Bez obzira što MIPRO ima uhodanu strukturu novi (i bolji) sadržaji uvjet su za uspješnu relizaciju naše i Vaše vizije.

 

Napravimo najnovije „izdanje“ manifestacije MIPRO zajednički noseći luč, zublju, baklju znanja o kojoj je pisao John Wallis još prije tri stoljeća. Živimo u doba znanja kao osnovnog pokretača razvoja. Nadajmo se da je naša luč, zublja, baklja još sjajnija od Wallisove.

 

Lampadem tradere!

2. siječanj 2012

START UPomanija25. ožujak 2019
„Maharadžin paradoks“ ili „Da li je maharadža socijalno osjetljiv i ako jeste zašto nije?“24. lipanj 2015
Kopanje strategije u selu Zvrnduša Gornja24. lipanj 2015
ARHIVA
Suorganizatori - nasumično
Sveučilište u RijeciFER ZagrebPomorski fakultet RijekaTehnički fakultet RijekaFOI Varaždin