Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoROBOTIKA – budućnost tehnološkog svijeta

 

 

 


  • Rok za dostavu sažetaka:
    1. lipnja 2020.
  • Rok za dostavu radova:
    1. lipnja 2020.
  • Rok za konačnu recenziju:
    22. lipnja 2020. 

 

Download
 


 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS

Pogled iz kosa


Biografija

Guranje nekoga prema dolje metodom guranja prema gore ili uvod u machijavellizam

 

Stalno smo u ICT-u ili tu negdje blizu njega. Sada ćemo se malo udaljiti i otići u područje mikro-sociologije. A ona se tiče svih nas ma čime se mi bavili.

 

Bio jednom jedan mladi Sarajlija koji se u sedmom razredu gimnazije pedesetih godina doselio u Zagreb i nastavio školovanje u jednoj tada poznatoj zagrebačkoj gimnaziji. Bio je izuzetno inteligentan kao i svaki pravi Sarajlija (ovu tvrdnju ni za živu glavu ne treba dovoditi u vezu s činjenicom da je autor ove kolumne, bar po mjestu rođenja, također Sarajlija!). Bio je oslobođen polaganja mature pa samo zato ne možemo reći da ju je rasturio. Upisao je Medicinu, završio ju s odličnom uspjehom u najkraćem mogućem roku i zapalio - ni manje ni više nego u glavni grad jedne od najrazvijenijih europskih zemalja. U uglednom institutu za medicinska istraživanja napravio je veliku karijeru i postao članom Akademije znanosti te zemlje. Imao je značajna otkrića u medicinskoj znanosti i relativno brzo je ušao u krug onih kojima se smiješi najuglednija nagrada za medicinu.

 

Ta zemlja je nadasve liberalna demokratska zemlja visoke tolerancije u svakom pogledu, ali... i tamo ima mangupa u našim redovima kojima je smetalo da baš on… i tako dalje. Kako ga maknuti? I netko dovoljno bistar se sjetio. Ne možemo ga ignorirati, ne možemo ga ne priznavati, ali možemo ga - onemogućiti. Kako? Jednostavno. Stavimo ga u komitet za dodjelu tih istih nagrada! To je velika čast. K tome, on ju više ne može dobiti. Bio bi to klasični sukob interesa. Zamišljeno – učinjeno. I tako naš Sarajlija bude gurnut prema dolje metodom guranja prema gore. Ali je bio sretan. Dijelio je najuglednije nagrade. Drugima, naravno. Ne sebi.

 

Metoda je univerzalna i ne odnosi se samo na medicinu. Vrijedi svuda, pa i u ICT-u. Možete ju koristiti posebno u nastojanju da onemogućite pametne. Neovisno o tome jesu li oni Zagrepčani, Riječani, Esekeri, Gospari, Splićani, Sarajlije, parajlije ili nešto treće. I pri tome za korištenje metode guranja nekoga prema dolje metodom guranja prema gore ne morate nikome plaćati autorska prava. Čak ni ZAMP-u. Naravno, ukoliko primjenjujući ovu metodu ne pjevušite!

25. lipanj 2012

START UPomanija25. ožujak 2019
„Maharadžin paradoks“ ili „Da li je maharadža socijalno osjetljiv i ako jeste zašto nije?“24. lipanj 2015
Kopanje strategije u selu Zvrnduša Gornja24. lipanj 2015
ARHIVA
Suorganizatori - nasumično
HAKOMKončar Elektroindustrija ZagrebENT ZagrebA1 HrvatskaEkonomski fakultet Rijeka