Traži  English (United States) Hrvatski (Hrvatska)

inovativno promotivno partnerstvoROBOTIKA – budućnost tehnološkog svijeta

 

 

 


  • Rok za dostavu sažetaka:
    1. lipnja 2020.
  • Rok za dostavu radova:
    1. lipnja 2020.
  • Rok za konačnu recenziju:
    22. lipnja 2020. 

 

Download
 


 

 

DOGAĐANJAVIJESTIPRESS

Pogled iz kosa


Biografija

"TEORIJA" i PRAKSA

 

 

Prije puno godina jedan profesor jednog tehničkog fakulteta određivao je na predavanju najvišu frekvenciju na kojoj, u skladu s teorijom, određeni elektronički element uopće može raditi. Ta frekvencija iznosila je za taj element nešto manje od 2 GHz. Studenti su pažljivo slušali.

 

Par mjeseci nakon predavanja jedan student došao je profesoru pokazujući mu prospekt jedne tvrtke koja je uspjela proizvesti isti element koji je mogao raditi čak na 5 GHz. Bila je to jedna tada ugledna francuska tvrtka. Profesor je pogledao prospekt, pročitao što tamo piše, potom vratio prospekt studentu i nonšalantno odgovorio: Dragi kolega, nisam JA kriv što Francuzi ne znaju teoriju!

 

Ovdje je „nepoznavanje“ teorije očito bila prednost.

 

Ali ima još takovih primjera. Evo jednoga. Prije nekoliko tjedana hrvatsko izdanje Forbesa objavilo je tekst o zagrebačkoj tvrtki Systemcom koja zadnjih desetak godina projektira vrlo složene čipove za velike američke i zapadnoeuropske poluvodičke tvrtke i na tome zarađuje. Pisac ovoga teksta „milijun“ puta u zadnjih 20 godina čuo je da- se-samo-po-sebi-razumije da Hrvatska kao mala zemlja nema što tražiti u poluvodičkom biznisu. Prošle godine 1.lipnja u HYPO Centru jedna ugledna osoba iz visoke CROpolitike rekla je da ima viziju Hrvatske u 2020. godini kao jake male zemlje prepoznatljive po turizmu i poljoprivredi. Ne po čipovima, dakako. Nije skandalozna ta izjava sama po sebi (ima i glupljih izjava) koliko je skandalozno što ta skandalozna izjava nije postala skandal. Javnost je očito oguglala i svela se na razinu ništa nas ne može začuditi.

 

No vratimo se tvrtki Systemcom. Tamo očito rade ljudi koji ne znaju teoriju. Ne znaju da se u Hrvatskoj ne isplati proizvoditi pa već godinama proizvode dizajn najsloženijih tehničkih tvorevina uopće – čipova. I još od toga žive. Neću naravno tvrditi da će Hrvatska zbog toga postati mikroelektronička velesila.

 

Neće, jer ni u puno jednostavnijim tehnologijama ona to nije niti će biti. Ali Hrvatska ima vrlo značajnu industrijsku tradiciju i neću nabrajati što je sve u Hrvatskoj imalo svjetsku premijeru (torpedo, žiroskop, cepelin, penkala, …). Ovo što radi Systemcom utemeljeno je na toj tradiciji. Nije palo s Marsa!. Podsjetimo se da je drugi silicijski tranzistor u Europi napravljen u Zagrebu i da je američka vojska u doba Jugoslavije kupovala naše tranzistore. Ali i mnogi drugi.

 

Jedino što možemo je da čestitamo tvrtki Systemcom na uspješnom radu u high-tech industriji temeljenom na nepoznavanju teorije koja kaže da- se-samo-po-sebi-razumije da Hrvatska kao mala zemlja nema što tražiti u poluvodičkom biznisu.

 

Zaželimo da u Lijepoj Našoj bude što više takovih tvrtki koje ne znaju teoriju.

 

U cijeloj ovoj priči posebno nas veseli da je Systemcom od svog postanka skupni član naše udruge MIPRO pa se u njegovom uspjehu krije i pozitivni utjecaj MIPRO-a.

 

To i jeste smisao našeg gesla Lampadem tradere. U ovome slučaju, u ime MIPRO-a, to radi Systemcom.

 

5. ožujak 2012

START UPomanija25. ožujak 2019
„Maharadžin paradoks“ ili „Da li je maharadža socijalno osjetljiv i ako jeste zašto nije?“24. lipanj 2015
Kopanje strategije u selu Zvrnduša Gornja24. lipanj 2015
ARHIVA
Suorganizatori - nasumično
FOI VaraždinIRB ZagrebHAKOMKončar Elektroindustrija ZagrebENT Zagreb